Shamblewain's Petit Basset Griffon Vendéen
Home Petit basset rasinformatie Wie is marion Quaedvlieg      


Rasinformatie

Karakter
Opvoeding
Beweging
Leefomgeving
Vachtverzorging
Tot slot  Karakter van de Petit Basset Griffon Vendéen

Deze kleine innemende, Franse ruwharige Basset, staat in de vele hondenboeken zeer summier beschreven.
In de meeste gevallen staat er alleen maar vermeld "zeer sociaal, meutehond, lief voor kinderen" en klaar is Kees. Voor veel mensen al voldoende om te besluiten dit ras in hun gezin op te nemen.
Maar…………….hier is absoluut een meer gedetailleerde beschrijving op zijn plaats.

Petit Bassets zijn en blijven op de allereerste plaats zeer gepassioneerde jachthonden, net zo gepassioneerde als de Franse jagers, die op de dag van vandaag nog altijd met deze honden werken (jagen).
En dan bedoelen we hier niet alleen dat deze honden gepassioneerd zijn tijdens de jacht maar ook tijdens hun alledaagse bezigheden. Tijdens de dagelijkse wandelingen maar ook in en om het huis. Eigenlijk bij alles dat deze honden ondernemen.

Ze zijn ontzettend slim, vastberaden, zeer ondernemend, en hebben een grote mate van zelfstandigheid. Het al dan niet gehoorzamen aan de baas bepaalt de Petit Basset ook in grote mate zelf. Slaafsheid is de Petit Basset geheel vreemd.

Deze honden zijn altijd uit op een voordeeltje, kennen een enorme wilskracht en doorzettingsvermogen als het erop aan komt om hun zin te krijgen.
Petit Bassets zijn beweeglijke, actieve honden altijd in voor actie, kunnen heel goed springen, het liefst ook op uw bank of in de stoel, laten duidelijk hun stem horen als ze het idee hebben dat er onraad dreigt, staan het liefst in het middelpunt van de belangstelling, en begroeten uw bezoek met een enorm enthousiasme. Ze zijn sterk en daarom ook niet geschikt om met hele jonge kinderen te gaan wandelen. De honden hebben altijd goede zin, bezitten enorm veel humor en proberen u steeds datgene te laten doen waar zij het best bij varen !
Petit Bassets weten alles beter dan hun baas, zijn altijd in voor iets nieuws en verwachten van hun baas dat hij of zij hun een ruime afwisseling in activiteiten bieden kan.
De Petit Basset zal ook eerst 'doen' en dan pas nadenken of het wel verstandig was wat hij gedaan heeft…….. dus voor "de duvel niet bang", uitzonderingen daargelaten.

De andere kant van hun karakter ?

Grote mond, klein hartje is hier zeker van toepassing. Feilloos voelt een Petit uw stemming aan. De baas in een sombere stemming ? De Petit zal er snel bij zijn om met zijn clowneske gedrag te proberen weer een glimlach op uw gezicht te toveren.
Baas weer blij, Petit ook blij maar dan is hij ook meteen weer in afwachting van iets dat u dan vervolgens samen met hem gaat ondernemen. Veel actie in en om het huis, dan is hij er als de kippen bij om aan deze actie deel te nemen, waarbij hij meteen weer zijn humor als joker inzet !
Kunt u met bovenstaande beschrijving heel goed uit de voeten ? Dan is dit een werkelijk heel gezellig en prettig ras om uw leven mee te delen.

Wordt u nerveus alleen bij de gedachte aan al die drukte en commotie ? Dan zeker niet doen en op zoek naar een van de vele andere hondenrassen.

Hond en baas moeten jarenlang ( gemiddeld toch 12-13 jaar ) met elkaar doorbrengen dus dan moeten het wel beiderzijds de geschikte partners voor elkaar zijn !